2016. január 4., hétfő

Játszanék, de mivel?

Napjainkban a játék-piac tele van jobbnál jobb minőségű játékokkal, melyet különböző konzolokra adnak ki a gyártók a gamerek nagy örömére. Ez a túlzsúfoltság azonban a játékok világában kevésbé jártas fiatalok számára talán zavaró lehet. Sok esetben azért fullad kudarcba egy játék kipróbálása, mert nem is tudjuk, mit szeretnénk, mit várhatunk és mit fogunk kapni. A témája alapján talán egyszerű a döntés, de mégis mi az a sok rövidítés a fantasy vagy a sci-fi megnevezés után a borítón?

Azok kedvéért, akik szívesen kísérleteznének, megkönnyítjük az értelmezést. A használatos rövidítések megegyeznek akármilyen konzolra is készült a játék. Konzol alatt azt értjük, minek a segítségével játszhatunk, PC (asztali számítógép vagy laptop), XBOX vagy Play Station, telefon, stb. Nagyon fontos, hogy egy PS3-ra kiadott lemezzel nem tudunk más konzolon vagy annak egy másik verzióján játszani. 

Miután meghatároztuk, hogy milyen lemezre van szükségünk, elkezdhetjük keresgélni a játékokat. A műfajt minden esetben meghatározzák, kalandjáték, stratégiai vagy akció… Ezt egyértelműen saját ízlésünknek megfelelően döntjük el. Elfeket vagy II. világháborús katonákat látnánk-e szívesen a monitoron? A lista már is szűkül, de még mindig tucatnyi lehetőség tárul elénk.

Online vagy offline, multi player vagy single player, külső vagy belső nézetes módot is választhatunk. Ezek a beállítások általában magukban foglalják a játék típusát, melyek sok esetben fejtörést okozhatnak. Nézzük meg, melyik rövidítés mit jelent.

A MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) legismertebb játékai a LOL (League of legends) vagy annak elődje a DOTA. Ebben a módban online játszhatunk más gamerekkel. A játékok lényege, hogy általunk billentyűzet és egér segítségével külső nézetből irányított karakterrel nyerjünk csatát. A helyszín pedig nem más, mint egy aréna, ahol nem csak az ellenfél kiiktatása, hanem a küldetések elvégzése is lényeges. Játszhatsz barátok nélkül is, de fontos a csapatmunka, így érdemes összeszokott teammel indulni. Moba-t leginkább PC-re, ritka esetben telefonra gyártják.

League of Legends
Az előzőhöz hasonló ám mégis egészen más élményt nyújtó típus az FPS, mely belső nézetes irányítású játék. Ez lehet online, mint például a Counter Stike, de vannak offline verziók is, mint a Half Life. A karaktereink legtöbb esetben valamilyen lőfegyverrel teljesítik a pályák küldetéseit. Attól függően, hogy hálózatban vagy egyedül a gépek ellen játszunk itt is szükség lehet csapatmunkára, bár ezek élvezetét inkább a „megyek és lelövök mindenkit a p...ába” élmény adja. FPS, így bárkinek elérhetőek és legtöbb esetben maga a játék is ingyenes, - a játékon belüli vásárlás persze mindenhol adott.

Counter Strike
A fentiektől eltérő stílus az RPG, mely nem más mint a Role Playing Game, tehát a szerepjáték rövidítése. Ezek offline módban játszódó történetek, melynek lényege, hogy mi magunk választjuk meg, mire hogyan reagáljon karakterünk. A különbség az asztali szerepjáték és eközött, hogy itt korlátozottabb a választási lehetőségünk, egy jól megalkotott világ azonban sokrétű és a fő cselekmény mellett sok mellékszálat is végigvihetünk. Az RPG váltott nézetes, tehát a játékos maga dönti el, kívülről vagy belülről szeretné látni a világot. Fontos még azt is megemlíteni, hogy ezekben a játékokban karakterünk folyamatosan fejlődik a kaland során. Fokozatosan építjük fel mind a jellemét, felszerelését és tudását is. Egy jó RPG lehetőséget biztosít arra, hogy különböző tárgyakat gyűjtsünk, technikákat sajátítsunk el vagy akár követőket szerezzünk magunknak, mondhatni ezekben a játékokban szinte mindent megtehetünk. A legnépszerűbbeket ebben a műfajban nehéz lenne mind felsorolni, hisz szerencsére széles a paletta, érdemes megemlíteni viszont a Witcher sorozatot, Elder Scroll sorozatot vagy akár a Fable-t.

Witcher 3
Aki ragaszkodik az online módhoz, de szívesen kipróbálná a RPG nyújtotta örömöket, annak a legjobb választás az MMORPG, melynek jelentése Massive Multiplayer Online Role Playing Game. A szerepjáték világ internetes verziója, melyben szintén a kaland során fejlődünk, ám itt már lehetőségünk van barátainkkal együtt játszani. Ide sorolható lényegében a legtöbb netes játék is. Közkedvelt játékok a WoW (World of Warcraft) vagy a Guild Wars. A szerepjáték virtuális verzióban már több konzolon is elérhető. Köszönhetően egyrészt annak, hogy Japán előszeretettel gyárt a PS minden verziójára jobbnál jobb játékokat. Az XBOX kedvelői se csüggedjenek, a konkurencia is tartja a lépést a szigetországgal.

World of Warcraft
Ejtsünk szót a stratégiai játékokról is, melyet két csoportba érdemes sorolni. Az RTS az az a Real Time Strategy az egyik fajtája, melyben az események egyszerre történnek, nincs időeltolódás a mi és az ellenfelünk lépései között. Ezeket lehet online vagy hálózatban játszani leginkább PC-n. Igen közkedveltek közülük a Star Craft kiadások. A stratégiai játék egy másik formája, melyben a cselekvés körökre van osztva, tehát először mi lépünk, utánunk pedig az ellenfél. Ez a típus is magáénak tudhat egy sokak által közkedvelt játék-sorozatot, amely nem más mint a Heroes of Might and Magic széria. 

Starcraft 2
Egy manapság szintén felkapott kevert műfaj nem más mint az FPS RPG, mely belső nézetes módban játszható fejlődős játékot jelent. Már csak azért is érdemes megemlíteni, mert a 2015-ös év szenzációja, a Borderlands sorozat is ide sorolható csak úgy, mint a Deus Ex. Remélhetőleg ez a hibrid mód sok más kiváló játékot tartogat még számunkra.


Válasszuk is bármelyiket, a lényeg mindig az, hogy jól szórakozzunk miközben végigvisszük. Ne felejtsük el azt sem, hogy két RPG között is óriási lehet a különbség, így érdemes több műfajt is kipróbálni. Vigyázzunk azonban arra, hogy a sok monitor előtt eltöltött óra mellett megmaradjon a szociális életünk is a valóságban. Jó dolog a kockulás, de még annál is jobb valakivel személyesen elütni az időt! - szerk. megj.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése