2015. augusztus 5., szerda

Minden jó kaland egy kocsmában kezdődik

Bármilyen játékba is kezdjünk, az első legfontosabb állomás a kocsma, ahová a kaland során többször is visszatérhetünk, így végig egy stabil pontját képezi a játéknak. Mit érdemes még tudni ezekről a különleges helyekről, ahol egészen biztosan valami zűrbe keveredünk karakterünkkel?

Ahhoz, hogy a kaland elkezdődjön, szükség van egy csomópontra, ahol a karakterek találkoznak munkaadójukkal és megkapják a feladatot. Ha a kaland mester ügyes, ki tudja mesélni, honnan ismerik egymást korábbról a játékosok, de kevésbé gyakorlott mesélők számára a karakterek első találkozására is alkalmas lehet ez a csomópont, ami nem más mint a kocsma. Mindig gyanús alakok töltik meg és egyfajta különös aura veszi körül. Ép eszű ember nem igen tenné be a lábát egy ilyen helyre, pont ezért alkalmas a kalandorok számára. A különös alakok egyike lesz nagy valószínűséggel az a személy, aki a nem mindennapi munkát kínálja fel számunkra. Ez a személy lehet akár maga a kocsmáros is, de bárki legyen az, mindig legyünk résen, mert az itt tartózkodó alakok nem csak furcsák, veszélyesek is. Nem érdemes már a játék kezdete előtt verekedésbe bocsátkozni, ugyan is az itt tartózkodók valószínűleg erősebbek nálunk.

A kocsmáros legtöbb esetben nyugdíjba vonult kalandozó. Ha barátságosan közelítjük meg, nem csak az életünk lesz biztonságban, de nagy az esély arra is, hogy hasznos információkkal leszünk gazdagabbak. Az öreg kalandozó mindig jól ismeri a helyet, a legendákat, személyeket és biztos informáltabb nálunk a feladatunkkal kapcsolatban. Igaz lehet ez a többi vendégre, bár ha a mesélő úgy akarja, egy teljesen üres helyre is betévedhetünk, ahol csak a tulajjal tudunk beszélni.

Nem csak információ áramlás céljából érdemes kocsmázni a kaland során. Mivel zárt helyről beszélünk, ahol általában nem csak inni, hanem megszállni is lehet, így alkalmas a csoportos megbeszélésekre is. A kihallgatás kockázata fenn ál, de mivel jobb a helyzet egy utcai eszmecsere esetében? Kényelmesen a szobánkban vagy a fogadó eldugott részében át lehet beszélni, hogyan kezdjük el a küldetést, illetve bármikor vissza is térhetünk oda.


A hely fontosságát a legtöbb szerepjáték alkotója felismerte, így a kalandmesterek is gond nélkül bele tudják mesélni a sztoriba. Vannak játékok ahol egy-egy kocsmához még legenda is fűződik. Ki ne ismerné Torozon Tavernáját a M.A.G.U.S. leghírhedtebb kocsmáját? Ott garantáltan munkára találunk, vagy jó nagy slamasztikába keveredünk. Elbeszélések szerint egyszer egy kalandozó belekarcolta a taverna egyik padjába, hogy „a világ közepe” ami azóta is ott van a kopott padon. Senki nem tudja, ki és miért tette ezt a kijelentést, és bár alátámasztani nem tudják, megcáfolni sem próbálta senki.


A való világ kocsmáiban is lehet részünk bizonyos kalandokban, mondjuk, ha leborítjuk a pultnál mellettünk ülő sörét. A párhuzamot viszont a régi idők kocsmáiban kell keresnünk, amikor a kocsmáros tényleg minden vendégét ismerte és a hírek pedig szájról szájra terjedtek. Amikor az átutazó emberek nagy ritkaságnak számítottak egy kis zárt falu körében, kik felbolygatták az ott élők nyugalmát jelenlétükkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése