2015. július 21., kedd

Kocka, avagy a kalandozó legjobb barátja

Gyakorlottabb szerepjátékosok tudják, mekkora szerepe van a dobókockának egy szerepjáték során. De mitől lesz jó egy kocka?

Annak, hogy milyen kockát használunk, nem igazán van jelentősége. Manapság már bárhol lehet „jól használható” darabokat kapni. Van feltétele annak, hogy jó-e az eszközünk, de ha ennek megfelel – és tegyük hozzá egy kritériumnak annyira nem nagy kihívás – akkor nincs különbség a nagy, kicsi, színes vagy egyszínű között. Egy jó kocka szemben lévő oldalainak száma mindig egyel több, mint az oldalak száma. Ha hatoldalú kockával dobunk és felül hatos van alul egy lesz, ha hármast dobunk, akkor a négyes lesz lent és így tovább. Vásárlás előtt érdemes ezt leellenőrizni, ha minden esetben eggyel nagyobb számot kapunk, az általunk választott tárgy megfelelően működik.

Jogos lehet a kérdés, hogy akkor mi alapján válasszuk ki a tengernyi kínálatból a hozzánk illőt, illetve mi ez a kultikus ragaszkodás ehhez a kis tárgyhoz. Legtöbb esetben azért veszünk meg egy kockát vagy egy szettet, mert tetszik. És itt a lényeg. Játék során sűrűn fogod dobálni, válassz olyat, amit szívesen nézegetsz akár egy fontos döntés meghozatala közben, vagy amit el tudsz képzelni a kezeidben. Így sem könnyebb a választás, ugyanis sok dologban eltérhetnek egymástól. Válogathatunk különböző színűek között, az sem mindegy, milyen minta van rajta. Díszest vegyek vagy egyszerű számozottat? Legyen tömött vagy áttetsző? Sőt, rendelhetek akár fémből készült kockát is.




Az esetek többségében a szerepjátékokhoz gyártott kellékek jelképeznek egy játékbéli fajt, tárgyat, vallást. Ha szereted a törpéket, könnyen találsz olyan szettet, melynek minden darabján rúnaírás található. Az igényesebb kockákhoz találsz szütyőt is, bár külön is be tudod őket szerezni. Mivel egy kaland során nem csak K6-ot (6 oldalú kocka – angolosan D6, mint dice) használsz, ezért akár darabonként is összeállíthatód a saját gyűjteményed. Ennek javasolt darabjai a következők:

- 1 db K2, amit érmével helyettesítünk
- 1 db K4
- 1 db K6
- 1 db K8
- 1 db K10
- 1 db K12
- 1 db K20
- 1 db K100, amit 2 db K10-el is helyettesíthetünk

Amennyiben rendelkezel a megfelelő számú kockával a neked tetsző színben és mintával, jöhet a beavatás. Bár azzal kezdtem az elején, hogy nincs különbség köztük, azért ez nem egészen igaz. Attól függően, hogy milyen anyagból készült, más a súlya, másként kell eldobnod a kívánt szám eléréséhez. Nem árt csak úgy dobálgatni őket, hogy hozzászokj a használatukhoz.

Kanyarodjunk kicsit misztikusabb témához. Hallottunk már sokan olyat, hogy egy játékos százszázalékosan tudja iránytani kockái mozgását. Ez sok gyakorlással és rutinnal megközelíthető, de képtelenség. A kocka a véletlenszerűséget hivatott szolgálni, olyan döntést hoz, melyet mi a szerencsénkre bízunk, mi jó lenne abban, ha mindig azt a számot adná, amit várunk tőle? Ettől függetlenül azért a legtöbben próbálkozunk azzal, hogy uralmunk alá vonjuk őket. Van, aki arra esküszik, hogy sokat kell magánál tartania, mert így átveszik egymás energiáit és létrejön az összhang. Mások a dobás technikájára esküdnek. Ám akad olyan is, aki számítások alapján próbálja kitalálni, mi lesz a következő dobás eredménye. Ez persze annál nehezebb, minél többoldalú kockával dobunk.


Attól függetlenül azonban, hogy mennyire engedelmeskednek nekünk, a játék élményét emelik. Egy félre sikerült próbálkozás tud csak igazán szórakoztató lenni. Arról nem is beszélve, hogy a sok különböző kocka milyen jól mutat egymás mellett az asztalon. Így hát mindenkinek bátran ajánlom a saját szett gyűjtögetését. A beszerzése nem olyan nehéz, játékboltokban, webshopokon kapható. Az ára eltérő, attól függ, egy darabot vagy többet vásárolunk, egyszerűbbet vagy esetleg kidolgozottabbat. Vannak drágább darabok is, de kis spórolással hamar hozzájutunk, arról azért ne feledkezzünk meg, hogy bármennyire is függ tőle a sorsunk játékon belül, valójában ezek csak apró tárgyak.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése