2015. július 27., hétfő

Boldog születésnapot Gary Gygax!

Mai napon ünnepelné a 77. születésnapját a szerepjátékok apja, Gary Gygax. Már nincs köztünk, de az amit maga után hagyott nem fog egykönnyen eltűnni, ugyanis az ő nevéhez főződik a Dungeons and Dragons, a világ talán legismertebb és legkedveltebb szerepjátéka és sok más nagy sikerű alkotás.



Gary 1938. július 27-én született Cichago-ban, majd egykeként nőtt fel Lake Geneva-ban. Édesapja egy svájci származású hegedűművész, édesanyjáról nem sokat tudni, annyi biztos, hogy amerikai állampolgár volt. Fiatal korában talán nem mondták volna meg, hogy egyszer igen is sokra fogja vinni, mivel a középiskolát sem végzett el és alkalmi munkákból tartotta fenn magát miután kiköltözött a családi házból. Biztosítási ügynökként dolgozott, miközben Jeff Perren-nel karöltve megálmodták a Chainmail-t, melyet a Dungeons and Dragons elődjének is tekintenek. A játék egy mini "wargame" tehát egy fantasy világban játszódó háborús, stratégiai játék. A szerepjáték új alapjait fektették le ezzel. 


Ezt követően 1972-ben Don Kayle társaságában megalapították a TSR (Tactical Studies Rules) kiadót, melynek keretein belül adták ki az Advanced Dungeons and Dragons szerepjátékot. Társa tragikus halálát követően Gary 1975-ben  Brian Blume-mel karöltve létrehozta a  TSR Hobbies, Inc-t. Ezzel párhuzamosan a korábbi TSR megszüntette tevékenységét és az új cég keretein belül adták ki különböző játékaikat. A kiadások között szerepelt a  Boot Hill, Indinana Jones játékok és még a  Marvel Super Heroes is.

Figyelmét azonban sohasem egy dolog kötötte le, dolgozott magazinnál, segédkezett számítógépes játékokban és folyton igyekezett a D&D-t finomítani. Az ő nevéhez fűződik a DragonChess is, ami egy 3D-s sakkjáték, illetve figurák kiadását is vállalta. Életművének sokan emlegetik a Lejendary Adventure számítógépes játékot.

Sokat a magánéletéről nem lehet tudni, egy dolog azonban az ő esetében is elmondható. Minden sikeres férfi mögött áll egy erős nő. Felesége sokat segített neki és támogatta őt álmai megvalósításában. Ennek és az ő elvakultságának meg is lett az eredménye, számtalan játék és ötlet fűződik az ő nevéhez, mely a már általunk ismert szerepjáték-kultúra alapja. A sors azonban őt sem kerülhette el, 69 évesen hunyt el 2008. március 4-én szívrohamban Lake Geneva-ban.



"Remélem olyan fickóként maradhatok fenn, akiről tudták, igazán szeret játszani, és minden tudását és játékörömét megoszthatta a világgal."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése