2015. augusztus 1., szombat

Szerepjáték Magyarországon – Napjainkban

A szerepjáték világszerte reneszánszát éli. Hazánkban sincs ez másként, bár a külföldi viszonyokhoz képest, még mindig nem kap elég teret ez az elfoglaltság. Pedig igény van rá! Kedves olvasó, te vagy erre az egyik példa!

Hova fordulhat tehát ebben a virágzó szerepjátékos világban az, aki szórakozni vagy tudakozódni szeretne a témával kapcsolatban? Érdemes körülnézni, van-e a környezetünkben bolt, áruház, ami ezzel a témával foglalkozik. Előnyben vannak azok, akik a fővárosban vagy annak közelében élnek, ott egész nagy a választék. Vidéken már kevesebb az esély, hogy vállalható távolságban találunk olyan helyet, ahol személyesen tudunk beszélni az eladóval. Ott vannak azonban a webshopok. Egyre több oldalról rendelhetőek könyvek, játékok, figurák, kockák és a többi. Aki netről rendel, annak szembe kell néznie a postaköltség nevezetű gonosz démonnal, amit mindenhol követelnek rajtunk. A választott termék árát nem haladja meg, így nagy valószínűséggel emiatt nem fogja senki azt mondani, hogy nem rendel. Rossz élményt viszont okozhat. Én fizettem már többször is postaköltséget egymás után egy elírás miatt.

Nem mindenki akar feltétlenül vásárolni. Sokunk csak játszani vagy ismerkedni szeretne és neki nem kell hozzá szabálykönyv vagy drága kocka gyűjtemény. Fórumokban és klubbokban sincs hiány. A legtöbb helyen vannak kialakult szerepjátékos csapatok, akikkel le lehet szervezni egy jó kis játékot. Akadnak rendezvények is, ahol még több lehetőségünk van az ismerkedésre mind egymással, mind a témával kapcsolatban.  A Keleti régió egyik legnagyobb csoportosulása a Keleti Krónikások akik, táborokat szerveznek és évek óta aktívan tevékenykednek. Az idei évben ünnepli egy másik egyesület a 10 évfordulóját. A Lumina Cornu foglalkozási köre kiterjed a hagyományőrzésre is és a lájv szerepjátékkal – élő szerepjáték, amikor nem csak úgy beszélünk, mint a karakterünk, hanem úgy is cselekszünk. Legtöbb esetben kosztümben több napon keresztül játsszák. szerk.- úgyszintén foglalatoskodik. Idén is megrendezésre kerül általuk a Lumina Larp tábor, ahol egy előre felépített város díszletei között kell a kalandozóknak szerencsét próbálniuk.

Ilyen és ehhez hasonló rendezvényeket leginkább a nyári szezonra szerveznek. Ősztől azonban indulnak a versenyek, ahol a megszokott szabályok szerint kell a versenyzőknek a lehető legötletesebben és legélethűbben kijátszaniuk karaktereiket. Az év többi részében és főleg a téli időszakban visszaszorulnak a programok. Ilyenkor azonban ki kell használni az időt, hisz mint tudjuk, hogy a szerepjáték barátokkal együtt a legélvezetesebb. Ki ne szeretne télen egy gőzölgő tea mellett egy gyertya fényében egy északi kalandozót hozni, aki a kintinél is nagyobb hóbuckákon keresztül átgázolva valósítja meg küldetését?


Az, hogy reneszánsz korszakba léptünk, nem csak azt jelenti, hogy a csapból is ez folyik. A lehetőségeink bővültek és az érdeklődök tábora is nagy számban növekszik. Nem árulok el azzal titkot, hogy mi is szervezünk közösségi programokat, illetve igyekszünk a nagyérdemű figyelmét felhívni az általunk annyira dédelgetett hobbinkra. A mi tapasztalataink is azt mutatják, hogy egyre messzebb elér az a bizonyos képzeletbeli keze a KM-nek, ami arra készteti a fiatalok vagy akár az idősebbek sokaságát, hogy próbálja ki a játékot. Aki jó társaságban és jó játékot próbál először szinte biztosan rabja marad. Üdvözöljük tehát az újjáéledés korát és gondoskodjunk róla, hogy sokáig tartson!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése