2015. augusztus 3., hétfő

Munchkin, a mókából sosem elég!

A nagysikerű kártyajáték, a Muchkin több órás szórakozást biztosít az egymást megtréfálni vágyók részére. Bár nehéz az alap játékot megunni, a készítője biztosra ment és több kiegészítőt készített a már meglévő lapok mellé. Nézzük meg, miből válogathatunk, ha bővíteni szeretnénk a paklinkat!

A játék menete a kiegészítők beszerzése után nem változik. Mit nyerünk akkor a beszerzésükkel? Még több mókát és kacagást. A játék, mint paródia látott napvilágot, mely az egész műfajt vette célba. A kiegészítőkkel más a helyzet. A legtöbbje egy-egy játékra fókuszál és annak sajátosságait tükrözik a pakli lapjai is. 

Munchkin Booty 

Az alap játék 168 lapot tartalmaz, mely összesen 3 fajt - elf, törpe, félszerzet – és 4 kasztot  – harcos, pap, varázsló és tolvaj - tartalmaz. Az első kiegészítőben plusz 112 lapot kapunk és elérhetővé válik az ork faj is. A gnómok az ezt követő plusz pakli során hozhatjuk be a játékba és a későbbiekben lehetünk bárdok vagy akár vadőrök is. Minden fajnak és kasztnak sajátos képességei vannak, ezek bővülésével a játék is sokrétűbb és szórakoztatóbbá válik. Minél több kombinációt tudunk kitenni a lapjainkból, annál többféle módon lesz lehetőségünk  a másiknak keresztbe tenni és nagyobb eséllyel védhetjük be magunkat a társainkkal szemben.

Ne gondoljuk azonban azt, hogy csak a lehetőségeink növelését eszelte ki ellenünk Steve Jackson! Jött az a jópofa ötlete, ha már úgy is kicsúfolta a műfajt, hogy ne álljunk meg az átlagos szerepjáték kliséknél, gúnyolódjunk tovább. Piacra dobtak hát John Kovalic segítségével olyan kiegészítéseket, melyek a témához kapcsolódó, de különálló stílusokat figuráznak ki. Gondolok itt az űrből érkező lapokra, vámpír paklikra vagy akár a Cthulhu kártyákra. Ezekben a gyűjteményekben mind a szörnyek, az átkok és a felszerelések is az aktuális témához kapcsolódnak és a már jól megszokott komolytalansággal mutatják be kultusz közhelyeit.

Munchkin Cthulhu

A játék önmagával szemben is kritikus, így az általa korábban kiadott lapokat sem kíméli. Bővülhetünk olyan paklikkal is, amik az alap játékban megtalálható fajokat és kasztokat egészítik ki. A Papi baki a papokat célozta meg, de van olyan kiegészítő is, amelyben „hátas” állatok kapnak főszerepet, melyek segítik, vagy épp nehezítik a menekülésünket, küzdelmünket a csata során.


Kalandozó szelleműeknek ajánlom a kiegészítéseket. Aki szereti az alap játékok, kedvét leli majd a plusz paklikban is. Bárhogy is ülünk le játszani, ne feledjük ez első és legfontosabb szabályt: családtaggal, baráttal, barátnővel ne játssz együtt! Ha mégis, próbáld meg élvezni és a lehető legalattomosabb módon megszívatni a másikat. Ugyanis a Munchkin lehetőséget ad arra, amire az életben csak oly kevesek hajlanak, gátlások nélkül, könyörtelenül a saját érdekeinkben, a másikra való tekintet nélkül cselekedni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése